Rekonstrukce stodoly v Pavlovicích

Stodola a její využití
Letní pavilon, foto: Eva Neužilová, performeři: #sunridersartists

 

REKONSTRUKCE STODOLY V PAVLOVICÍCH

 

Místo: Severní Čechy, Česká Republika
Typ: rekonstrukce historického objektu
Velikost: hrubá podlahová plocha: 45 m2
Klient: soukromá osoba
Tým: COLLARCH - Ondřej Janků, Michal Janků, stavební firma: DURANGO s.r.o.

 

 

 

 

 

 

Z rozpadlé, zaprášené stodoly vznikl prostorný letní pavilon. Hra světla a stínu proměnila temný interiér ve vzdušnou a dynamickou divadelní scénu určenou k nejrůznějším soukromým akcím investora. Zatímco utilitárnost stavby zůstala zachována, způsob užívání se přizpůsobil novému majiteli.

Dožívající dřevěná hospodářská budova z poloviny 19.st. byla očištěna od neprofesionálních zásahů z 2.pol. 20 století a doplněna o chybějící části nosných prvků, odstraněných v minulosti z neznámých důvodů. Jejich absence v kombinaci s děravou střešní krytinou způsobila postupné chátrání a rozpadání objektu. Ve spolupráci se stavební firmou Durango s.r.o., jež má bohaté zkušenosti s obnovou historických staveb podobného typu, byl objekt kompletně, citlivě zrekonstruován do podoby, která co nejvíce odpovídá jejímu původnímu historickému stavu.

Za použití soudobých tesařských technik a spojů došlo k narovnání a vyztužení nosné konstrukce. Vše co bylo možné zachovat zůstalo na místě. Minimum použitých šroubů, nutných k napojení protéz shnilých zhlaví a patních trámů bylo zazátkováno,

aby nerušilo historický vzhled stavení. Novější vlákno-cementová střešní krytina byla na doporučení památkářů nahrazena současnou, zdraví nezávadnou obdobou.

Rozdíl mezi nově vloženými dřevěnými prvky a původní starou konstrukcí je patrný v barvě dřeva. Nové prvky jsou záměrně pouze ošetřeny proti škůdcům, jinak ponechány ve své přírodní barvě. Postupně přirozeně zestárnou a zešednou do barvy historického objektu.

Funkce stodoly, hospodářského stavení sousedící roubené chalupy, byla částečně zachována. Část jejího interiéru však byla využita jako sezónní letní pavilon. Univerzální prostor pro nejrůznější soukromé akce investora. Z venku k nerozeznání od okolních hospodářských budov, zevnitř hra ostrých slunečních paprsků a stínů vytváří divadelní, až pohádkový prostor.

Touto rekonstrukcí byla úspěšná dokončena první fáze revitalizace celého pozemku a na něm stojících budov.

 

Návrh rekonstrukce stodoly
Pohledy

 

akrobati ve stodole
foto: Eva Neužilová, performeři: #sunridersartists
akrobati ve stodole
foto: Eva Neužilová, performeři: #sunridersartists